62 52 30 73     |        post@tannlegene48.no

Fasetter

Hva er en fasett/fasade?

En fasett er et tynt skall av porselen som limes fast på tannens ytterflate. Fasetter kan brukes for å endre tenners fasong eller farge, eller for å reparere en skadet tann (for eksempel dersom det er slått av et hjørne). De kan også brukes for å redusere eller lukke mellomrom mellom fortennene.

Det er også mulig å gjøre endringer av tannens utseende og form med hvite fyllinger (kompositter). Dette krever mindre reduksjon av tannsubstans og er lettere å reparere. 

 

Fremstilling av en fasett/fasade

Det første tannlegen gjør er å fjerne eventuelle gamle fyllinger i tannen og slipe bort den delen av tannflaten som skal dekkes av fasetten. Deretter tas et avtrykk/scanning av tennene, og dette sendes til en tanntekniker. Tannteknikeren fremstiller så porselensfasetten med en farge og fasong som harmonerer mest mulig med de andre tennene. Dette tar normalt 1-2 uker. Til sist kan tannlegen lime fasetten fast til tannen med et egnet festemiddel.

 

Alternativ til en fasett/fasade

Alternativet til en fasett vil i mange tilfeller være en keramisk krone eller oppbygginger i kompositt. På samme måte som en krone, er fasetten en behandling forbundet med høy grad av estetikk. Fasettene ligner også naturlige tenner og blir heller ikke misfarget. Både fasetter og kroner kan brukes til å korrigere mindre tannstillingsfeil, uten at man trenger å gå med tannregulering.

I motsetning til en krone som dekker hele tannen, dekker en fasett kun en del av tannen. Fasetten krever med andre ord mindre beslipning av tannen i forhold til om man lager en krone. Å lage en fasett er derfor en mer skånsom behandling, og risikoen for uheldige bivirkninger som kan medføre tannsmerter, reduseres. En ennå mer skånsom behandling er oppbygging med kompositter, men denne kan misfarges lettere. Fordelen er at den er billigere og krever mindre fjerning av frisk tannsubstans. 

 
Hva koster en fasett?

Å fremstille en fasett er tidkrevende og teknisk vanskelig, både for tannlegen og tannteknikeren. Behandling med fasetter er derfor dyrere enn for eksempel vanlige fyllinger med kompositt. Man kan derfor be om et skriftlig kostnadsoverslag i forkant av behandlingen.

 

Hvor lenge varer en fasett?

Det er meningen at en fasett skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte levetiden:

Brudd av porselen: En fasett kan ved tygging utsettes for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at deler av porselenet knekker av. Dersom fasettens funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny fasett.

Karies: Det kan ikke bli hull i selve fasetten. Derimot kan det bli hull i tannen nedenfor fasettens avslutning. Ofte kan et slikt hull repareres med en fylling. Dersom hullet er stort, kan det bli nødvendig å fremstille en ny fasett eller en krone.

Fasett som løsner: Selv om fasetten festes med sterkt lim, kan det forekomme at den løsner. Dersom dette skulle skje, kan man oftest lime den på plass igjen. Man bør derfor ta fasetten med til tannlege snarest om den skulle løsne.

Pusseskader: For hard pussing i tannkjøttskanten kan føre til at tannhalsen blir synlig, og det kan være et behov for å skifte fasetten av estetisk årsak eller på grunn av ising.

 
For å ta best mulig vare på fasetten, bør man:

1. Børste tennene grundig to ganger daglig med myk kost, men skånsomt i tannkjøttskanten slik at tannkjøttet ikke skades og trekker seg tilbake. Elektrisk tannbørste er svært gunstig for å unngå pusseskader. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten når busten begynner å sprike.

2. Gjøre rent mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. Ved større mellomrom mellom tennene, vil mellomromsbørster eller gummi-tannstikker egne seg best. Disse kommer i ulike størrelser og brukes på tilsvarende måte som tannstikker.

3. Unngå småspising mellom måltidene og redusere mengden sukkerholdig kost for å unngå karies i overgangen mellom fasetten og tannen. Skyll også regelmessig med fluorskyll. Fluor styrker tannemaljen, og er viktig for å forebygge karies.

Vil du bestille time?

Tannlegene i Kvartal 48